Falafele z ciecierzycy z kaszą bulgur 0
Falafele z ciecierzycy z kaszą bulgur

Dania wegetariańskie wcale nie muszą być mało sycące - wręcz przeciwnie - zapewniają solidną porcję białka i sporą ilość energii oraz całą masę witamin i składników odżywczych. Dzisiejsza propozycja jest super prosta, szybka i poradzi sobie z nią każdy, nawet ten, który uważa, ze ma dwie lewe ręce w kuchni :) Nie zapomnijcie o niezjedzeniu wszystkiego na obiad - zostawcie porcję na lunch, którą spakujecie do naszych pojemników Valira Mobility! :-)

falafele_bulgur

Ciecierzycę odsączamy z zalewy, ucieramy w melakserze lub za pomocą blendera razem z czosnkiem, cebulą, sokiem z limonki i oliwą. Dorzucamy świeżą kolendrę i pozostałe przyprawy, blendując w dalszym ciągu do uzyskania gładkiego puree. Najlepiej, jeśli odstawicie gotową masę do lodówki na godzinkę lub dwie, ale jeśli tak jak my nie macie cierpliwości, nic nie stoi na przeszkodzie, byście już teraz nastawili piekarnik na 180 stopni, blachę wyłożyli papierem do pieczenia i formowali niewielkie kuleczki z powstałej masy. Pieczcie przez 20-30 minut, do momentu, kiedy będą lekko zrumienione. Czas ten doskonale wystarczy na przygotowanie kaszy bulgur według wskazówek na opakowaniu - pomieszajcie ją z odrobiną garam masali, dla dodania nieco orientu i koloru. Teraz wystarczy już wyłożyć na talerze kaszę, kilka kulek świeżo wyciągniętych z piekarnika, obsypać posiekanymi migdałami i przed spożyciem skropić limonką. Pamiętajcie o zostawieniu kilku falafeli na kolejny dzień - na lunch w pracy w naszych pojemnikach Valira Mobility będą jak znalazł. Pycha!

Komentarze do wpisu (0)

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl