Hummus klasyczny 0
Hummus klasyczny

Ta bliskowschodnia pasta na bazie ciecierzycy to idealny dodatek do kanapek czy słonych przekąsek, wręcz totalny must-have każdej dobrej imprezy i kameralnych spotkań ze znajomymi. Hummus to składnik smaczny sam w sobie - będzie pyszny w zestawie ze świeżym selerem naciowym (patrz: przekąska z hummusem i selerem naciowym), a także jest świetnym dodatkiem do kasz (patrz: kasza bulgur z suszonymi pomidorami i domowym hummusem) i wręcz niezastąpionym składnikiem wielu innych dań, których limitem jest tylko własna wyobraźnia. Dobrze jest więc mieć pod ręką puszkę ciecierzycy, a pastę tahini zawsze w lodówce - dzięki temu wykonamy hummus w 5 minut! Zaczynamy! 

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i blendujemy. 3 minuty powinny wystarczyć do uzyskania gładkiej, aksamitnej masy. Zbyt gęstą konsystencję wystarczy rozrzedzić oliwą lub wodą.

Taką bazę można łatwo modyfikować, np. dodając świeżą bazylię (patrz: hummus z bazylią), suszone pomidory (patrz: hummus z suszonymi pomidorami). Świetnie komponuje się z nasionami czarnuszki, kolendry czy kuminu. Pamiętajmy, że domowy hummus nie zawiera konserwantów, które „utrzymują przy życiu” tę uniwersalną pastę. Dobrze jest więc przechowywać go w lodówce w szczelnym pojemniku i spożyć w ciągu kilku dni.

 

Smacznego! 

 

Komentarze do wpisu (0)

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl