Hummus pomidorowy 0
Hummus pomidorowy

Wersji hummusu jest chyba tyle, ile ludzi na świecie. Pisaliśmy już o wersji klasycznej, która świetnie komponowała się także z czosnkiem, czarnuszką czy kolendrą. Była też wersja z bazylią, a dziś przyszła pora na pomidory. Pomidorowy hummus ma głęboki smak i świetnie sprawdzi się w zestawieniu z kaszami (patrz: Kasza bulgur z suszonymi pomidorami i domowym hummusem). Miejcie tylko na uwadze rodzaj pomidorów, których używacie: te w zalewie z oliwy nie wymagają już dodawania do hummusu oliwy z oliwek - z powodzeniem możecie użyć aromatycznej oliwy, w której zatopione były pomidory. Z kolei suszone pomidory, które możecie zakupić bez dodatku oliwy, z reguły są dosyć słone - zrezygnujcie zatem z dodawania soli.

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Standardowo wszystkie składniki wystarczy zblendować do uzyskania gładkiej, aksamitnej masy, a zbyt zbitą konsystencję rozrzedzić wodą lub oliwą.

Smacznego! 

Komentarze do wpisu (0)

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl