Kurczak po tajsku z makaronem ryżowym 0
Kurczak po tajsku z makaronem ryżowym

Klasyk w każdej restauracji serwującej kuchnię azjatycką. Nie może obyć się bez makaronu ryżowego, kiełków fasoli mung i chilli. Pysznie i zdrowo, a to wszystko w 5 minut!

kurczak po tajsku z makaronem ryzowym

Makaron przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. W szklance mieszamy sos chilli, cukier, sok z limonki, sos sojowy i sos rybny. By cukier się roztopił, możemy wcześniej rozpuścić go w odrobinie gorącej wody. Na patelni smażymy kawałki kurczaka na odrobinie tłuszczu, po 2 minutach wrzucamy ugotowany makaron, wbijamy jajko i mieszamy do momentu jego ścięcia. Wlewamy słodko-kwaśną mieszankę sosu chilli, rybnego, sojowego, limonki i cukru, wsypujemy kiełki i szczypiorek, przerzucamy całość do pojemnika Valira Mobility 0,75 l lub 1 l, pakujemy i… w drogę! Aha, nie zapomnijcie posypać dania chrupiącymi orzeszkami! 

P.S. Kurczaka można zamienić na krewetki - danie jest równie pyszne ;-) 

Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl