Tarta -ciasto uniwersalne 0
Tarta -ciasto uniwersalne

Ciasto na tartę może być tak uniwersalne, że świetnie komponuje się nie tylko ze słodkimi, ale i słonymi dodatkami. Co więcej - my robimy od razu dwie lub trzy porcje, nie dodając ani cukru, ani soli. Pierwszą porcję wykorzystujemy od razu, a kolejne przechowujemy w lodówce. Spokojnie wytrzymuje kilka dni, a dzięki temu jednego dnia jemy na słono, a drugiego jako deser - na słodko. I zawsze mamy w pogotowiu przygotowane na wypadek niespodziewanych gości, bo nigdy nie wiemy, czy będziemy mieli ochotę zadowolić ich słodką, czy słoną przekąską. Jeśli nie macie ochoty przygotowywać ciasta na kilka porcji, od razu do słonej wersji dodajcie łyżeczkę soli, a do słodkiej - 100 g cukru lub cukru pudru.

https://unsplash.com/photos/5-MNAjL81Iw

Zaczynamy od wysypania przesianej mąki na stolnicę i dodania masła, które siekamy nożem. Dodajemy jajko i szybko wyrabiamy. Gotowe owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę lub rwiemy na mniejsze kawałki, obklejamy nim dno i boki formy, widelcem nakłuwamy dno. Na czas nagrzewania piekarnika (180 stopni, program góra/dół) wstawiamy do lodówki. Pieczemy 10-15 minut. Gotowe! 

Teraz możecie przystąpić do dalszej części, czyli wypełnienia tarty swoim ulubionym nadzieniem. Wypróbujcie naszą propozycję na tartę ze szpinakiem, fetą i oliwkami. 

Komentarze do wpisu (0)

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl