Tarta ze szpinakiem, fetą i oliwkami 0
Tarta ze szpinakiem, fetą i oliwkami

Gdy myślimy o tarcie, pierwsze, co przychodzi nam do głowy, jest jej uniwersalność. Ciasto pasuje i do wersji słodkich, i do tych słonych. My przygotowujemy uniwersalne ciasto, którego nadmiar przechowujemy w lodówce tak, by parę dni po zjedzeniu lunchu na słono, zjeść deser do poobiedniej kawy. Dziś proponujemy Wam wersję na słono, która świetnie sprawdzi się jako pożywny posiłek w porze lunchowej. 

tarta_szpinak_feta_oliwki

Zaczynamy od przygotowania ciasta lub wyciągnięcia gotowego z lodówki i wyklejenia nim formy, pamiętając o nakłuciu widelcem. Pieczemy je w 180 stopniach przez 10-15 min, w tym czasie przygotowując farsz. Na patelnię wystarczy wrzucić szpinak z czosnkiem, doprawić świeżo zmielonymi: gałką muszkatołową, solą, pieprzem i chilli. Gdy będzie gotowy (po odparowaniu nadmiaru wody), połączyć z ricottą i wyłożyć na upieczone ciasto. Posypać kostkami fety i oliwkami oraz tym, czego tylko dusza zapragnie ;-) Świetnie sprawdzą się tu także suszone pomidory. Zapiekać kolejne 15 minut w 190 stopniach, kroić nieco przestudzone. 

Smacznego! 

Komentarze do wpisu (0)

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl